Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντική είναι η μεσογειακή διατροφή.
-Πώς βοηθάει τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.


Σύμφωνα με έρευνα του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, μία μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές σου λειτουργίες καθώς οτιδήποτε καταναλώνεις έχει άμεσο αντίκτυπο στον οργανισμό σου και στον εγκέφαλό σου.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές μελέτησαν 5.907 ενήλικες από τις Ηνωμένες Πολιτείες με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη και ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Στη συνέχεια μέσω διαγνωστικών τεστ, μέτρησαν την απόδοση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της προσοχής τους. Ανακάλυψαν ότι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ακολουθούσαν συστηματικά ή περιστασιακά μία μεσογειακή δίαιτα είχαν 35% και 15% αντίστοιχα καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ, σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Σε ό,τι αφορά στο μυαλό σου, οτιδήποτε καταναλώνεις έχει σημασία. 

Η έρευνα αποδεικνύει πως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ακολουθούν μία μεσογειακή διατροφή, παρουσιάζουν καλύτερες γνωστικές λειτουργίες και αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια ασθένεια του εγκεφάλου στην μετέπειτα ζωή τους.

Ακολούθησε τη μεσογειακή δίαιτα

Τι είναι όμως η μεσογειακή διατροφή και γιατί είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας; Η Κλινική Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Νίκολη Θανοπούλου, εξηγεί: “Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και περιλαμβάνει ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά, ρύζι και πατάτες, κρέας, πουλερικά και ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ελαιόλαδο. Χαρακτηρίζεται από καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, περιορισμένη κατανάλωση ζωικών, υψηλή κατανάλωση ψαριών και άφθονη κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως σιτηρά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, φρέσκοι ξηροί καρποί και σπόροι.

Προσφέρει ισορροπημένη αναλογία σε ω-6/ω-3 απαραίτητα λιπαρά οξέα, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε διάφορα αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες, βιταμίνες Ε και C, το σελήνιο, η γλουταθειόνη και τα φλαβονοειδή. Τα συστατικά αυτά της μεσογειακής διατροφής αναστέλλουν την παραγωγή ελευθέρων ριζών, ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι λοιπόν για τους οποίους θα πρέπει να προσέχεις τη διατροφή σου και να ακολουθήσεις μια μεσογειακή διατροφή. Η παραπάνω έρευνα προσθέτει έναν ακόμη: την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου σου. Γιατί σε ότι αφορά στον οργανισμό αλλά και το μυαλό σου, οτιδήποτε καταναλώνεις έχει σημασία. “

 

 

Η Νίκολη Θανοπούλου είναι Κλινική Διατροφολόγος – Διαιτολόγος M.Med.Sci. Από το 2009 διατηρεί το δικό της διαιτολογικό γραφείο και έχει δημιουργήσει το δικό της blog, στο οποίο δημοσιεύει άρθρα σχετικά με την διατροφή.  

Διάβασε ακόμα: 

Κοφτερό Μυαλό Σε 3 Βήματα

Τα 7 Οφέλη Της Άσκησης Στο Μυαλό Σου